Taşınmaz Tapu İptal ve Tescil

Taşınmaz Tapu İptal ve Tescil

Taşınmaz Tapu İptal ve Tescil

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

 

I – TASARRUFUN İPTALİNİN ANLAMI NEDİR?

Kural olarak herkes maliki bulunduğu mal ve haklar üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilir. Haciz ve iflasta ise bu tasarruf yetkisi kısıtlıdır. Borçluların mallarına haciz konulmadan veya haklarında iflas kararı verilmeden önce mal ve haklarını devretmelerinde veya üzerinde başka türlü tasarrufta bulunmalarında hukuken bir sakınca bulunmamakta ise de, yakında malları üzerine haciz konulması ihtimali bulunan ya da iflâs etmek üzere olan borçluların, mallarını alacaklılardan kaçırmak için bazı şüpheli tasarruflarda bulundukları çok sık rastlanılan bir durumdur. İşte bu gibi kötü niyetli borçluların mal kaçırma düşüncesiyle yaptıkları tasarruflar nedeniyle alacaklıların menfaatlerini korumak amacıyla kanun koyucu “iptal davası” kurumunu kabul etmiş ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu (İİK)'nun 277 – 284. maddelerinde düzenlemiştir[1].

İcra ve iflas hukuku uyarınca takipte bulunan alacaklıdan mal kaçırmak ve takibi semeresiz (sonuçsuz) kılmak için borçlu tarafından mal kaçırmaya yönelik bazı işlemler yapıldığı uygulamada sıklıkla karşılaşılmaktadır. Haciz yoluyla takipte hacizden (iflasta ise iflas kararından önce malları üzerinde serbestçe tasarruf imkanı bulunan borçlular, bu imkandan faydalanarak mal kaçırabilmektedir. Bu durum çeşitli şekillerde karşımıza çıkar. Bu bağlamda örneğin;

* Borcundan dolayı haczedilmesini önlemek için bir takım hileli işlemlerle malvarlığının bir kısmını veya tamamını (örneğin bir taşınmazını veya otomobilini) üçüncü kişilere (özellikle yakınlarına) bedelsiz veya çok düşük bedelle devredebilir.

* Esasen kendisine almasına rağmen, resmiyette yakınları üzerine (nam-ı müstear ile) taşınır veya taşınmaz mal alarak, görünürde-resmiyette mal varlığını azaltma girişiminde bulunabilir. Örneğin bankadaki hesabında bulunan birikimi ile kardeşinin adına otomobil veya taşınmaz alabilir. Bu suretle kendine ait malvarlığını resmiyette azaltarak alacaklının takibini semeresiz bırakabilir.

* Borcundan dolayı haczi engellemek amacıyla kendisine ait malvarlığını bedelli şekilde satmasına rağmen bağışlama olarak gösterebilir. Bu suretle malvarlığını görünürde azaltmış olur.

İşte bu nedenlerden dolayı, kanun koyucu İİK m. 277 vd. maddelerinde söz konusu işlemlerin iptalini ve bu suretle alacaklının alacağına kavuşmasını sağlayan önemli düzenlemeler getirmiştir.

Tasarrufun iptali davası uygulaması çok fazla olan ve bir yönüyle de uygulamada çeşitli olasılıklarda çeşitli uygulama problemleri ile karşılaşılması mümkün olan önemli bir dava türüdür.

Bu bölümde, tasarrufun iptali davası özellikle uygulamaya yönelik özellikleri bağlamında detaylı şekilde incelenecek; uygulamada karşılaşılan sorunlara açıklık getirilecektir.

Tasarrufun iptaline ilişkin hükümler, İİK’nun “İptal Davası” başlığını taşıyan onbirinci babında, m. 277-284 hükümleri arasında düzenlenmiştir.

İİK’daki düzenlemeler karşısında tasarrufun iptali davasını; “Borçlunun alacaklısını zarara uğratmak kastıyla mal varlığından çıkarmış olduğu, mal ve hakların veya bunların yerine geçen değerlerin tasarruftan zarar gören alacaklının alacağını elde etmesi amacıyla dava açarak tekrar borçlunun mal varlığına geçmesini sağlayan bir dava”, kısaca borçlunun alacaklılarından mal kaçırmak için yaptığı tasarruflarını, alacaklının alacağı ile sınırlı olarak hükümsüzleştirmeye yönelik bir dava şeklinde tanımlayabiliriz[2].

 

II – İPTAL DAVASININ AMACI NEDİR?

İptal davasının amacı bir alacağı ödememek için, mal varlığını azaltıcı veya artışını önleyici nitelikte, borçlu tarafından yapılan tek taraflı hukuki işlemler ve fiillerle, borçlunun amacını bilen veya bilmesi gereken kişilerle yaptığı tüm hukuki işlemleri, alacaklının alacağı ile sınırlı olarak hükümsüz sayarak işlem konusu mal veya hakkı hâlen borçluya aitmiş gibi, cebrî icra yolu ile alacaklının alacağını almasına olanak sağlamaktır[3].

 

III – TASARRUFUN İPTALİ DAVASINDA DAVA KOŞULLARI NELERDİR?

Tasarrufun iptali davasının görülebilmesi için bir takım özel koşullar vardır. Bu koşullar bulunmadığı sürece tasarrufun iptali davasının görülebilmesi mümkün değildir. Bu koşullar, birer dava koşulu niteliğindedir.

Tasarrufun iptali davasının dinlenebilmesi için 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK)'nun 114. maddesinde düzenlenen ve bütün davalar için geçerlilik taşıyan genel dava şartları yanında bir takım özel dava şartlarının varlığı da aranmaktadır. HMK'nın 114/2. maddesinde "Diğer kanunlarda yer alan dava şartlarına ilişkin hükümler saklıdır." denilmek suretiyle bazı münferit davalarda özel bir takım dava şartlarının öngörüldüğü kanuni düzenlemelerin varlığına da işaret edilmiştir. Nitekim, tasarrufun iptali davasının kendine özgü dava şartlarından biri olan "alacaklının kesin veya geçici aciz vesikasına haiz olması" İİK'nın 277. maddesinin 1/1. bendinde düzenleme altına alınmıştır. Ancak bunun dışında öğretide ve Yargıtay kararlarında benimsenen özel dava şartları da bulunmaktadır. Bu özel şartları, Hukuk Genel Kurulunun 23.10.2013 gün ve 2013/17-224 E., 2013/1478 K.sayılı kararı ile 30.03.2016 gün ve 2014/17-843 E., 2016/433 K. sayılı kararlarında da belirtildiği gibi davacının gerçek bir alacağının olması, borçlu hakkında kesinleşmiş bir icra takibinin bulunması ve iptal konusu tasarrufun borcun doğumundan sonra yapılmış olmasıdır[4].

& Bu tür davaların dinlenebilmesi için, davacının borçludaki alacağının gerçek olması, borçlu hakkındaki icra takibinin kesinleşmiş olması, iptali istenen tasarrufun takip konusu borçtan sonra yapılmış olması ve borçlu hakkında alınmış kesin veya geçici aciz belgesinin (İİK.nun 277 md) (Bu husus davanın görülebilme koşulu olmakla birlikte aciz belgesinin dava açılmadan, dava açıldıktan sonra veya temyiz aşamasında ve hatta hükmün Yargıtay'ca onanmasından (veya bozulmasından) sonra bile sunulma olanağı vardır.)bulunması gerekir. Bu ön koşulların bulunması halinde ise İİK.nun 278, 279 ve 280. maddelerinde yazılı iptal şartlarının bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır. Özellikle İİK.nun 278.maddesinde akdin yapıldığı sırada kendi verdiği şeyin değerine göre borçlunun ivaz olarak pek aşağı bir fiyat kabul ettiği ve yasanın bağışlama hükmünde olarak iptale tâbi tuttuğu tasarrufların iptali gerektiğinden mahkemece ivazlar arasında fark bulunup bulunmadığı incelenmelidir. Aynı maddede sayılan akrabalık derecesi vs. araştırılmalıdır. Keza İİK.nun 280.maddesinde malvarlığı borçlarına yetmeyen bir borçlunun alacaklılarına zarar vermek kastıyla yaptığı tüm işlemler, borçlunun içinde bulunduğu mali durumu ve zarar verme kastının işlemin diğer tarafınca bilindiği veya bilinmesini gerektiren açık emarelerin bulunduğu hallerde tasarrufun iptal edileceği hususu düzenlendiğinden yapılan işlemde mal kaçırma kastı irdelenmelidir. Öte yandan İİK.nun 279.maddesinde de iptal nedenleri sayılmış olup bu maddede yazılan iptal nedenlerinin gerçekleşip gerçekleşmediği de takdir olunmalıdır[5].

Genel ve özel dava şartlarının önemi, davanın esastan görülüp karara bağlanabilmesi için varlığı ya da yokluğunun hâkim tarafından davanın her aşamasında kendiliğinden gözetilebilmesi ve taraflarca eksikliğin davanın her aşamasında ileri sürülebilmesidir (HMK m. 115/1). Dava şartlarının, davanın açılmasından hükmün verilmesine kadar var olması gerektiği kuşkusuzdur[6].

-       Davacının Borçluda Gerçek Bir Alacağı Mevcut Olmalıdır

-       Borçlu Hakkındaki Takip Kesinleşmiş Olmalıdır

- Borç, İptali İstenen Tasarruftan Önce Doğmuş Olmalıdır

İleri (vadeli) tarihli çek ile vadeli bonolarda durum: Normal koşullarda çek görüldüğünde ödenmesi gereken ve vade içermeyen bir ödeme aracıdır. Diğer bir anlatımla, çek bir kredi aracı değildir. Ancak uygulamada çek fiilen daha çok bir kredi aracına dönüştürülmüştür. Çekin tanzim tarihi olarak ileri bir tarih konulmak suretiyle, çeke bir yönüyle vade konulmuş olmaktadır. Ancak çekin bu tarihten önce bankaya ibrazı mümkün ise de, 5941 s. Çek Kanunu’nda yer alan geçici hüküm gereğince belli bir tarihe kadar bu çekler üzerinde yazılı keşide tarihinden önce ibraz edilememekte; ibraz edildiğinde karşılıksızdır işlemi yapılamamaktadır. Çekin ileri tarihli olarak düzenlendiği (keşide tarihinin ileri bir tarih olarak yazıldığı) durumlarda, borcun doğum tarihi olarak senette yazılı tarihe değil, borcun gerçekten doğduğu tarihe bakılmalıdır. Bu durumlarda davacıya söz konusu borç ilişkisinin iptali istenen tasarruftan önce olduğunu ispatlama imkanı sağlanmalıdır. Bonolarda da aynı husus söz konusu olup, vadeli olarak düzenlenen bonolarda borcun doğduğu gerçek tarihin ispatı konusunda davacıya imkan tanınmalıdır.

-Borçlu Hakkında Alınmış Bir Aciz Vesikası Bulunmalıdır

Tasarrufun iptali davasının en önemli ve uygulamada çeşitli yönleriyle sorunlara neden dava şartlarından biri de “borçlu hakkında aciz vesikasının” bulunmasıdır.

Tasarrufun iptali davası için aranan aciz vesikası “geçici aciz vesikası” olabileceği gibi, “kesin aciz vesikası” da olabilir.

Aciz Belgesi ile İlgili Yargıtay Uygulaması

Aciz belgesi ile ilgili aşağıda maddeler halinde belirteceğimiz ilkeler, Yargıtay HGK’nun, 30.04.2019 T., 2017/1791 E., 2019/498 K. sayılı kararında açıkça belirlenmiş ve uygulaması oturmuş ilkelerdir.

·       Aciz Belgesinin İptali Davası Beklenmelidir

·       Aciz Belgesi, Alacaklının Yaptığı Takibe İlişkin Olmalıdır

·       Aciz Belgesi İptal Edilmedikçe Aksi İleri Sürülemez

·       Aciz Belgesi Niteliğindeki Haciz Tutanağı İİK’nın 8. Maddesi Gereğince “Aksi Sabit Oluncaya Kadar Geçerli Belge” Niteliğindedir.

·       Tasarrufun İptali Davasına Bakan Mahkemenin Aciz Belgesinin İçeriğini İrdeleme Yetkisi Yoktur

·       Aciz Belgesinin Bulunup Bulunmadığı Re’sen Denetlenir

·       Aciz Belgesi Bulunması Şartı, Karar Kesinleşinceye Kadar İkmali Mümkün Olan Bir Dava Şartıdır

·       Borçlunun Kayıp Ve Adresinin Bulunmaması Nedeniyle Acizlik Durumu

 

IV – İPTAL SEBEBİ OLUŞTURAN TASARRUFLAR NELERDİR?

1. Bağışlamalar ve Karşılıksız (İvazsız) Tasarruflar (İİK m. 278)

Bağışlama ve karşılıksız kazandırmaların iptalini düzenleyen ve “ivazsız tasarrufun butlanı” başlığını taşıyan İİK m. 278 hükmü şu şekildedir:

İvazsız tasarrufların butlanı:

Madde 278 – (Değişik: 18/2/1965-538/114 md.)

Mütat hediyeler müstesna olmak üzere, hacizden veya haczedilecek mal bulunmaması sebebiyle acizden yahut iflasın açılmasından haczin veya aciz vesikası verilmesinin sebebi olan yahut masaya kabul olunan alacaklardan en eskisinin tesis edilmiş olduğu tarihe kadar geriye doğru olan müddet içinde yapılan bütün bağışlamalar ve ivazsız tasarruflar batıldır.

Ancak, bu müddet haciz veya aciz yahut iflastan evvelki iki seneyi geçemez.

Aşağıdaki tasarruflar bağışlama gibidir.

1. (Değişik : 9/11/1988-3494/53 md.) Karı ve koca ile usul ve füru, (İptal ibare: Anayasa Mahkemesi’nin 11/7/2018 tarihli ve E.: 2018/9, K.: 2018/84 sayılı Kararı ile.)[7] (…) sıhren üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) hısımlar, evlat edinenle evlatlık arasında yapılan ivazlı tasarruflar,

2. Akdin yapıldığı sırada, kendi verdiği şeyin değerine göre borçlunun ivaz olarak pek aşağı bir fiyat kabul ettiği akitler,

3. Borçlunun kendisine yahut üçüncü bir şahıs menfaatine kaydı hayat şartiyle irat ve intifa hakkı tesis ettiği akitler ve ölünceye kadar bakma akitleri,

Bu maddede sayılan ve iptale tabi tutulan tasarrufları şu aşağıdaki şekilde gruplandırabiliriz:

İİK m. 278/1 hükmünde, belli koşulları taşıyan bağışlamaların tümü iptale tabi tasarruflar arasında sayılmıştır. Bağışlama sözleşmesi, bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşmedir (TBK m. 285/1). Henüz edinilmemiş olan bir haktan feragat etmek veya bir mirası reddetmek, bağışlama değildir (TBK m. 285/2). Ahlaki bir ödevin yerine getirilmesi de bağışlama sayılmaz (TBK m. 285/3).

Karşılıksız tasarruf ise, borçlunun herhangi bir karşılık almaksızın başkaları lehine yaptığı tek taraflı tasarruflardır. Bu tür işlemlerde karşı edim yoktur. Başka bir deyişle, taraflardan birisi yükümlülük altına girmesine rağmen diğer tarafın bir yükümlülüğü söz konusu değildir.

Bağışlama taahhüdü iptale tabi değildir. Zira TBK m. 296/son hükmüne göre, “Bağışlama sözü verenin borcunu ödeme güçsüzlüğü belirlenir veya iflasına karar verilirse, ifa yükümlülüğü ortadan kalkar.” Görüldüğü gibi, bağışlama taahhüdü ödeme güçsüzlüğünde veya iflasa karar verilme halinde kendiliğinden hükmünü yitirdiği için iptale tabi değildir. Daha doğru bir ifade ile, iptalini istemekte hukuki yarar yoktur.

Mutat (alışılmış) hediyeler iptale tabi değildir. Mutat (alışılmış) hediyelerden kasıt, düğün, doğum günü ve diğer özel günlerde toplumsal gelenek ve göreneklerimize göre hediye edilmesi mümkün olan ve ekonomik değeri aşırı yüksek olmayan hediyelerdir. Örneğin düğünde takılan bilezik, Cumhuriyet altını gibi takılar bu kapsamdadır. Hangi hediyelerin mutat hediye olup olmadığı her somut olaya göre ayrıca değerlendirilmelidir.

Süre sınırı:

Tüm bağışlamalar değil; sadece belli bir müddet içinde yapılan bağışlamalar iptale tabidir. İİK m. 278/1 hükmünde, “hacizden veya haczedilecek mal bulunmaması sebebiyle acizden yahut iflasın açılmasından haczin veya aciz vesikası verilmesinin sebebi olan yahut masaya kabul olunan alacaklardan en eskisinin tesis edilmiş olduğu tarihe kadar geriye doğru olan müddet içinde yapılan bütün bağışlamalar ve ivazsız tasarrufların” iptale tabi olduğu hükme bağlanmış olup, 2. fıkrada ise, bu müddetin haciz veya aciz yahut iflastan evvelki iki seneyi geçemeyeceği ifade edilmiştir.

 

2. Bağışlama Sayılan Tasarruflar (İİK m. 278/3)

Kanun koyucu, İİK m. 278/3 hükmünde bazı halleri kanunen bağışlama niteliğinde değerlendirmiştir. Dolayısıyla, bu tasarrufların gerçekten bağışlama olup olmadığı ayrıca irdelenmeyecektir.

-       Belli Yakınlıktaki Kişiler Arasındaki Tasarruflar (İİK m. 278/3-birinci bent)

Karı ve koca ile usul (üst soy) ve füru (alt soy), sıhren (kayın hısımlığı suretiyle) üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) hısımlar, evlat edinenle evlatlık arasında yapılan ivazlı tasarruflar bağışlama niteliğinde olup, iptale tabidir.

-       İvazlar Arasında Fahiş Fark Bulunması (İİK m. 278/3-ikinci bent)

Akdin yapıldığı sırada, kendi verdiği şeyin değerine göre borçlunun ivaz olarak pek aşağı bir fiyat kabul ettiği akitler de kanunen iptale tabi bağışlama hükmünde sayılmıştır.

-       Ömür Boyu Gelir, Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi veya İntifa Hakkı Tanınması (İİK m. 278/3-üçüncü bent)

İİK m. 278/3-üçüncü bent hükmüne göre, “Borçlunun kendisine yahut üçüncü bir şahıs menfaatine kaydı hayat şartiyle irat ve intifa hakkı tesis ettiği akitler ve ölünceye kadar bakma akitleri” bağışlama hükmünde sayılmış ve iptale tabi kılınmıştır.

 

3. Aciz Halindeyken Yapılan Tasarruflar (İİK m. 279)

“Acizden dolayı butlan” başlığını taşıyan İİK m. 279 hükmü uyarınca, borçlunun son bir yıl içinde aciz halinde iken yaptığı tasarruflar iptale tabi tutulmuştur. Söz konusu hüküm şu şekildedir:

ACİZDEN DOLAYI BUTLAN:

Aşağıdaki tasarruflar borcunu ödemiyen bir borçlu tarafından hacizden veya mal bulunmaması sebebiyle hacizden yahut iflasın açılmasından evvelki bir sene içinde yapılmışsa yine batıldır:

1 - Borçlunun teminat göstermeği evvelce taahhüt etmiş olduğu haller müstesna olmak üzere borçlu tarafından mevcut bir borcu temin için yapılan rehinler;

2 - Para veya mutat ödeme vasıtalarından gayrı bir suretle yapılan ödemeler;

3 - Vadesi gelmemiş borç için yapılan ödemeler.

4. (Ek bent: 09/11/1988 - 3494/54 md.) Kişisel hakların kuvvetlendirilmesi için tapuya verilen şerhler.

Bu tasarruflardan istifade eden kimse borçlunun hal ve vaziyetini bilmediğini ispat eylerse iptal davası dinlenmez.

Kanun koyucu burada, borcunu ödeyemeyen borçlunun hacizden veya haczedilecek mal bulunmaması durumunda acizden yahut iflasın açılmasından önceki bir sene içinde yapılmış işlemleri iptale tabi tutmuştur.

 

4. Zarar Verme Kastıyla Yapılan Tasarruflar (İİK m. 280)

1. Genel Olarak

“Zarar verme kastın dolayı iptal” başlığı ile İİK m. 280 hükmünde, malvarlığı borçlarına yetmeyen borçlunun, alacaklılarına zarar verme kastıyla yaptığı hileli tasarruflarının iptali amaçlanmıştır. Söz konusu hüküm şu şekildedir:

ZARAR VERME KASTINDAN DOLAYI İPTAL:

(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/115 md.)

(Değişik fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./66. md.) Malvarlığı borçlarına yetmeyen bir borçlunun, alacaklılarına zarar verme kastıyla yaptığı tüm işlemler, borçlunun içinde bulunduğu mali durumun ve zarar verme kastının, işlemin diğer tarafınca bilindiği veya bilinmesini gerektiren açık emarelerin bulunduğu hallerde iptal edilebilir. Şu kadar ki, işlemin gerçekleştiği tarihten itibaren beş yıl içinde borçlu aleyhine haciz veya iflas yoluyla takipte bulunulmuş olmalıdır.

(Mülga fıkra: 17/07/2003 - 4949 S.K./103. md.)

(Değişik fıkra: 09/11/1988 - 3494/55 md.) Üçüncü şahıs, borçlunun karı veya kocası, usul veya füruu ile üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımları, evlat edineni veya evlatlığı ise borçlunun birinci fıkrada beyan olunan durumunu bildiği farz olunur. Bunun hilafını üçüncü şahıs, ancak 279 uncu maddenin son fıkrasına göre isbat edebilir.

Ticari işletmenin veya işyerindeki mevcut ticari emtianın tamamını veya mühim bir kısmını devir veya satın alan yahut bir kısmını iktisapla beraber işyerini sonradan işgal eden şahsın, borçlunun alacaklılarını ızrar kasdını bildiği ve borçlunun da bu hallerde ızrar kasdiyle hareket ettiği kabul olunur. Bu karine, ancak iptal davasını açan alacaklıya devir, satış veya terk tarihinden en az üç ay evvel keyfiyetin yazılı olarak bildirildiğini veya ticari işletmenin bulunduğu yerde görülebilir levhaları asmakla beraber Ticaret Sicili Gazetesiyle; bu mümkün olmadığı takdirde bütün alacaklıların ıttılaını temin edecek şekilde münasip vasıtalarla ilan olunduğunu ispatla çürütülebilir.

Madde kenar başlığında ve metninde “hileli tasarruflar” deyimine yer verilmemiş ise de, madde içeriğinden borçlunun geniş anlamda hileli işlemlerinin amaçlandığı kabul edilmelidir. 17.07.2003 tarihli ve 4949 sayılı yasanın 66. maddesi ile değiştirilerek, bugünkü şeklini alan İİK’nın 280. maddesinin birinci fıkrasının yeniden düzenlenme amacı, hükümet gerekçesinde "Uygulamada, özellikle ekonomik kriz zamanlarında, borçlarını ödemek için mallarını, paraya çevirmek isteyen borçluların çok sayıda olması nedeniyle, malların normal değerlerinden daha aşağı fiyatlarda satıldığı herkesçe bilinen bir gerçektir. Bu gibi, durumlarda, değişiklikten önceki fıkra metninde yer alan iyi niyetli bir şahıstan veya basiretli bir tacirden beklenilmeyecek tasarruflarla mevcudun eksiltilmesi şeklindeki ölçütün objektiflikten uzak olması birçok alıcının mağdur olmasına yol açmıştır. Bu düşüncelerle, maddenin gerçek amacını daha iyi ifade eden ve kaynak İsviçre Kanunu'nun karşılık maddesinde bulunun alacaklılara zarar verme kasdı unsuru alınarak fıkranın yeniden düzenlendiği" belirtilmiştir[8].

Bu hüküm uyarınca, mal varlığı borçlarını ödemeye yetmeyen borçlunun alacaklılara zarar vermek amacıyla yaptığı tüm hileli işlemler iptale tabîdir. Borçlunun alacaklılara zarar verme kastı, bir üçüncü kişi ile işlemde bulunarak tüm alacaklılara zarar verme şeklinde olabileceği gibi, bir kısım alacaklılarla anlaşarak zarar verme şeklinde de olabilir. İİK’nın 280/1 maddesi uyarınca, tasarrufun iptal edilebilmesi için, malvarlığı borcuna yetmeyen bir borçlunun alacaklılarına zarar verme kastıyla işlemde bulunması yeterli değildir. Ayrıca borçlunun içinde bulunduğu mali durumun ve zarar verme kastının, işlemin diğer tarafınca bilindiği veya bilinmesini gerektiren açık emarelerin (karineler) bulunması gerekir. Yasa koyucu bu fıkrada; borçlunun durumunu bilen alıcı yanında "bilinmesini gerektiren açık emarelerinin bulunduğu haller" sözcüklerine de yer vererek, hâkimin sonuca varmasını kolaylaştırmıştır. "Açık emareler" sözcüklerinden amaç, fiilî karine denilen yaşam deneyi kuralları eş anlatımla hayatın olağan akışıdır[9].

I Dikkat: Davacı İİK m. 278, 279 ve 280 hükümlerinde yazılı iptal sebeplerinden birine dayansa bile, mahkeme bununla bağlı olmayıp, İİK m. 280 hükmünde belirtilen iptal sebeplerini irdelemeli ve sonucuna göre hareket etmelidir.

& Ancak davacı tarafından İİK.nun 278, 279 ve 280.maddelerden birine dayanılmış olsa dahi, mahkeme bununla bağlı olmayıp, diğer maddelerden birine göre iptal kararı verebilir (Y.H.G.K.25.11.1987 Tarih, 1987/15-380 Esas ve 1987/872 Karar sayılı ilamı). Mahkemece; davalılar arasında İİK'nun 280./1 maddesine göre arkadaşlık, akrabalık, ticari ilişki veya komşuluk olup olmadığı, üçüncü kişi ...’in borçlu davalının mali durumu ile alacaklıları ızrar kastını bilen veya bilmesi gereken kişilerden olup olmadığı irdelenmemiş, davalı 3.kişi ... dava konusu taşınmazın yanında bulunan komşu parsellerin sahibi olduğunu ve parselleri birleştirmek için taşınmazı satın aldığını beyan etmiş bu husus değerlendirilmemiştir. Bu durumda mahkemece bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınarak karar verilmesi gerekirken hatalı değerlendirme ile yazılı şekilde karar vermesi usul ve yasaya aykırıdır[10].

İspat külfeti: Davalı üçüncü kişinin borçlunun mali durumunu ve zarar verme kastını bildiği veya bilmesi gerektiği hususu davacı alacaklı tarafından ispatlanmalıdır.

& Borçlunun ekonomik durumunu ve alacaklılara zarar verme kastını bildiğini ispat yükü İİK’nın 280. maddesindeki 2. ve 3. fıkralarındaki karineler hariç davacı alacaklıya düşer[11].

 

V – İPTAL DAVASININ TARAFLARI KİMLERDİR?

İİK m. 277/1 hükmüne göre, bu davayı aşağıdaki şahıslar açabilirler:

1 – Elinde muvakkat yahut kati aciz vesikası bulunan her alacaklı,

2 – İflas idaresi yahut 245 inci maddede ve 255 inci maddenin 3 üncü fıkrasında yazılı hallerde alacaklıların kendileri.

Tasarrufun iptali davasının elinde geçici veya kati aciz belgesi bulunan alacaklılar ile borçlu iflas etmiş ise iflas idaresi ya da İİK'nun 245 maddesi gereğince iflas idaresi tarafından dava hakkı kendisine devredilen alacaklılar açabilir[12]<